Monday, August 29, 2011

terima kaseh F4P1 dan selamat ary raye u oll :)

assalamualaikum dan salam sejahtera buat warga praktikum f4p1 sekalian,,,
tujuan nik buat entri nie, adelah nk menyatakan tahap kespecialan korang dalam hidup nik,, (seriously),,,
maybe ade yg dah tahu, n mungkin jugak ade yg belom tahu,
yg nik bakal jd sambung study d UNIMAS tak lame lg,,,
nik amek pembangunan sumber manusia kt sane,,,
yer betol kawan kawan sekalian,
nik bakal amek aliran SASTERA,,,
jauh sekali menyimpang dr ape yg kite sume belaja kat matrix kan? huhu

mase first nik dapat tawaran nie, nik rase nik telah membazirkan mase setahun d matrix,,,
rase amat amat amat membazir,,,,
well, kalau nik x pegi matrix, mungkin skrg nie nik dah pon setahun maju dr korang,,,,wahhh,,, (haha)
rase menyesal x amek asasi undang-undang yg nik dapat dlu,,,,
TETAPI kawan kawan,
nik x kan dapat kenangan n memori bersama korang kt tempat laen,,,,
korang amat special buat nik dr setiap segi,,,
nik mencapai tahap kematangan tertinggi nik d sana,,,
bagaimana utk berdikari saat x de duit, menjadi kawan yg baik semasa d perlukan, dan erti kerjasama n persahabatan,,,,semua itu nik peroleh d sana,,,

oke maaf kalau entri ini panjang, tp nik harap korang habeskan pembacaan korg hingga ke akhirnye,,,

di MATRIKULASI PULAU PINANG,
nik telah menemui insan insan yg amat banyak membantu nik mengenal erti hidup,,,
maybe korang nampak nik very matured, tp nik seorg yg amat sukar nk berpisah dgn keluarga,,,
n cabaran berpisah ini amat sukar bg nik tp nik dpt atasi dgn kehadiran korg semue,,,,
  • seorg ketue yg amat berkaliber dan hensem,,,shu ji linn
u memang hensem,,,,seriusssss !!!
n thank u gak cos banyak jage kitorg satu praktikum,,,
  • seorang yg selalu memotivasikan nik,,,,hajar,,,,hajar the best,,,,,selalu bg semangat kat nik waktu nik dah hampir nk putus asa,,,,yes, nik akan buktikan nik mampu bg contoh kt adek2,,,,mekaceh hajar,,
sori hajar, nie jew gambar hajar yg nik ade,,, heee :)
  • seorg kakak yg selalu teman nik pegi kelas kimia,,,,amat baek,,,slalu kongsi cite yg pelik2 kt nik,,,,nik suke sgt dgr akak pot pet pot pet kat nik,,,,haha,,,kak nadia sweet ~
  • seorg yg amat pemalu n lemah lembut,,,,nik x tahu pon tiah teror bowling,,,,peewwiittt nanty ajar nik skill2 terbaek tu oke ? hehe
  • lg satu kakak nie yg selalu buat nik tambah dosa,,,,asyek umpat org jew,,nik x leh control mulut kalau dok dekat ngan dye,,,,haha,,,,seorg akak yg awet mude, cun melecun,,,kak syira,,,semoga berbahagia n berkekalan ngan papa angkat nik tu a.k.a RON ~
  • seorg abang yg amat baek hati,,,,banyak sgt tolong nik,,,,bukan setakat dlu jew, dah habes matrik pon still bermurah hati tolong nik,,,,mekaceh banyak2 am ! nik x mampu nk balas jasa am,,,,x sangka am lebih tue dr nik,,,, :p

oke taiko taiko sume nik dah mention,,,,,skrg nak mention anak anak f4p1 plak,,,
  • seseorg yg nik anggap mcm adek nik,,,,xtahula kenape,,,,dye nie sebaye jew dgn nik,,,,,tp nik x boleh berhenti anggap dye mcm adek nik,,,,dat's y laa nik selalu marah2 dye,,,,bukan marah, tp tegur,,,hehe,,,,maybe sbb perangai dye lebih kurang perangai adek nik kot,,,,tp ape2 pon, as a sister, nik hepi dpt selalu tolong dye,,,,kalau ade ape2 jgn segan bgtao nik oke,,,,i'allah nik akan tolong,,,sape insan yg nik maksudkan nie? hehe,,,pliss represent : nik piye ~,, maafkan nik =.=
  • seseorg yg cool n hebat bg nik,,,,nik amat kagum dengan syarif ! sampai sekarang nik still kekok ngan syarif,,,haha,,,,even x tahu pon nak membahasekan diri sebagai ape bile bercakap,,,,tp apepon, syarif seorg yg amat nik kagumi luaran dan dalaman,,,,nampak org mcm biase2 jew, x sangka plak ramai peminat rahsie nie,,,,hehe :)
  • oteh, jejaka yg hensem lg macho,,,,,haha,,,,lg seorg indan yg nik kagumi sbb kepetahan dye bercakap kt depan org ramai,,,,,terbaeekkkk brader,,,,,semoga terus maju jaya !
  • dan syazwan,,,,,asal tgk muke wan jew nik nampak dye tgh pakai lab coat,,,,nampak berkarisma gile doe,,,,mcm profesor2,,,,serius,,,,dah laa genius,,,,nik kagum,,,,
  • lg satu geng dye adelah deen,,,,dgr2 mcm ade sesetgh org panggil dye pakdin,,,well, nik x tahu asal usul name tu,,,kenal deen ngan name deen jew,,,,seorg yg amat lawak,,,,
  • kpd basheer, mekaceh selalu inform nik pape sal kelas kimia,,,time kaseh share jawapan kimia ngan nik,,,n maaf gak kalau2 ade terase hti ngan nik,,,nik gurau2 jew oke? keep in touch oke?
  • jejaka paling last utk entri nie adelah zaim ! jejaka super duper genius,,,,, tq banyak ajar nik time study group dalam library tu,,,,kalau nik x paham, zaim luangkan mase ajar nik,,,mekaceh banyak,,,
  • kepada wny, mekaceh banyak layan ragam gile nik,,,,seorg penggemar tomyam,,,sokmo suh nik sabar,,,haha,,,wny pemurah n baek sgt,,,,x penah berkire pasal ape2,,,,(kdg2 agak boros,,hehe),,,mekaceh banyak,,,jage baby leklok,,,
wny cantek !
  • ateng, my lovey dovey honey boney,,,,,,i love u damn much,,,,nie laa pujaan hati nik kt sne,,,selalu menggile sesame,,,,teman nik makan banyak banyak kat kafe,,,haha,,,,menggatal sesame,,,haha,,,u'r the best ateng,,
  • scha baek sgt,,,lemah lembut sopan santun,,,penuh nilai2 tradisional,,,,,nik hepi kawan ngan scha,,,selalu mntak pinjam gune laptop scha,,,,maaf jugak nik habiskan kerepek ubi dalam bilik scha,,,,haha,,,nanty nik dah keje, nik ganti oke? :p
  • seorg minah rockest dalam f4p1, alice,,,,kalau jumpe alice, x kisah laa kat mane2, x lengkap rasenye tgk alice tanpe aksesori d leher  tangan,,,,,dengan contact lense kaler2,,,warna warni,,,fuhhh, alice rock laa,,,hehe,,,
  • then nie babe yg plg sempoi penah nik jumpe,,,apepon dye redah jew,,,selamberr jew dye ade pape masalah pon,,,asni,,,,lecturer slalu tertukar asni ke anis? tp dalam ati nik, hanye ade sorang jew asni fariha,,,,heeee :)
  • hanis nie misteri cket,,,,susah nak paham dye,,,,tp dye cool n the bomb,,,,haha,,,mmg fun n syok kawan ngan dye,,,,selalu sakit2 belakang,,,,n maaf gak kalau nik tersalah urut belakang hanis k,,,,kot2 belakang dah jd patah ke sekarang,,,,haha,,,selalu tukar no fon,,,seyes nik confuse dye tgh gune no mane skrg,,,huhu =.=
  • amoi hot lg cun, ewen baby ~ u kiut sgt laa,,,,kecik kecik gebu gebu,,,hehe,,,,nik tgk gambar kt fb nampak mcm dah pakai braces yer skrg? no matter what laa, u still look cute,,,,oh baby baby baby,,, :) mekaceh tolong nik ponteng balik mase chinese new year,,,,tolong coverkan nik dr pakcik guard,,,,ni berterima kasih sgt,,,,mase tu nik x pikir laen dah, pikir nak balik jew sbb nik dah rindu sgt2 dekat family,,,huhu,,,,tq yeah baby,,,
  • dan buat nadia yg kecik kecik comel, nik x boleh laa tgk nadia sedih,,,rase tak fun,,,,hepi2 oke? take care kt tempat baru,,,,mekaceh still call n msj nik sampai sekarang,,,terharu laa,,,hehe :P
  • syuhada, walaupon kejap bersama kitorg,,,,,tp lebih satu sem, kire dah lame laa tu kan,,,,hehe,,,, fun laa,,,,syue jenis rilex jew,,,,maaf ek kalau ade salah silap,,,,maaf x pegi jamuan perpisahan syue malam syue nk kuar tu,,,,bukan taknak pegi, tp nik ade keje,,,,dat's y laa nik turun jumpe syue ptg tu,,,maaf oke?
  • oke, ini adelah last person nik nk highlight kan di sini,,kenape dye d tempat last sekali? bcos nik nk suh dye bace sume pesanan2 nik buat kawan2 laen kat atas n bezakan ngan pesanan nik kat dye,,,,sbb dye amat amat istimewa dalam ati nik,,,itu lah dye teoh,,,, org pertame yg nik jumpe waktu nik mule2 ditukarkan ke f4p1,,,,n org terakhir yg nik jumpe sebelom kite sume berpisah,,,,tambah2 lg bilik kami bersebelahan,,,,nik amat sygkan teoh,,,(air mate jatuh),,,,amat sygkan teoh,,,,sbb tiap2 pagi teoh sanggup tnggu depan muke pintu nik, tnggu nik bersiap2,,,,then balik pon sanggup tnggu lg,,,,even kalau nak makan pon, kdg2 teoh teman nik makan,,,,kalau nik sakit, dye pegi jenguk,,,,nik x pernah rase ade org sedekat ini dengan nik,,,,teoh dah macam adek nik,,,masalah kewangan yg nik hadapi, masalah study nik, masalah peribadi (ehem2), sume teoh jew yg tahu,,,,saat nik nanges sorang2 kat tangge, teoh yg teman nik n pujuk nik,,,,,mase teoh sedih, nik nanges sorang2 dalam bilik,,,,nik x sanggup tgk teoh kurungkan diri dlm bilik sampai x makan beberapa hari,,,,nik cdeh sgt mase tu,,,saat teoh bgtao nik yg teoh mahu bangkit n lupekan sume masalah teoh, nik adelah org plg bahagia,,,,sbb tu nik sokong bile teoh nak duduk ngan kakak abang d putrajaya,,,,teoh pinjamkan nik bilik supaya nik dpt study same2 ngan teoh,,,sume tu adelah sesuatu yg xkan nik lupekan n nik akan hargai,,,mase nik pegi putrajaya ai tuh, nik call teoh sbb igt nk jumpe d alamanda,,,,tp x sangka aritu teoh cuti,,,huk3,,,,tp nik still pegi cari tempat teoh keje,,,,nik nak tgk mcm mne tempat teoh keje, adekah tempat tu terbaek buat teoh,,,nik hepi tgk teoh hepi,,,even mase first time nik dpt tawaran unimas, nik nanges lg n again teoh call n pujuk nik,,,,mekaceh banyak2 syg,,,,nik janji, nik x kn lupekan teoh sepanjang hidup nik,,,,teoh kawan terbaek yg nik penah ade,,,, :) maafkan salah n silap nik,,,,,mekaceh utk segalenye :)
u r so dear ~
ok dat's all yg nik nak sampaikan buat warga praktikum F4P1 sekalian,,,
selamat hari raye buat semue :)
kalau nak bank-in duit raye kt nik, msj nik dlu k,,,,hehe
salam syg,,,,i love u oll :)

Thursday, August 25, 2011

amira TERTEKAN ~

ari nie, semalam, semalam semalam, n semalam semalam semalam adelah antare hari yg STRESS bg aku,,,,
yeah for sure when people stuck in a dunno-what-to-do condition, he or she will feel really tertekan,,,
same goes to me,,,
tertekan laa babe babe sekalian !!!!
dengan PTPTN segale bagai,,,,urusan U lg,,,,
yeah kaki aku dah separuh di dalam wad tanjung rambutan,,,,

FYI u oll,
aku hanye berjaye dpt pinjaman ptptn sebanyak RM3300 utk 6 sem pengajian aku,,,
(tarik nafas bertenang)
APE KORANG PIKIR AKU NK BUAT DENGAN DUIT RM3300 TU? AGAK2 CUKUP TAK KALAU AKU BELI RIFLE KUASE TINGGI AND SHOOT TEPAT KE ARAH KEPALE PAKCIK2 PTPTN TU? RM500 FOR A SEM  AND A SEM AS U ALL ALREADY KNOW, WE GOT 6 MONTHS THERE !!!!!!
(ooppss sori, tertekan caps lock !)

mode : bengang !


tentulaa aku bengang,,,,setakat RM3300 utk 3 tahun, baek x yah kasi laa wei,,,
nanty bikin aku stress lg time nk bayar balik,,,
takut x setimpal jew pinjaman yg aku pinjam nie dgn stress aku,,(plus bunga2 dye lg,,,grrrrrr)
seyes aku cakap, MACAM TAK IKHLAS GILE NAK KASI DUIT KAT AKU doe ~

mode : nanges2 ~

biasiswa?
yeah, aku tgh pikirkan bende tu skrg nie,,,
tp aku x rase bende tu sesuai utk aku dengan cos yg aku amek nie,,,
huurrmmmm u know what, ade satu alternatif lg,,,
PINJAMAN BANK RAKYAT !
ohh ohh ohh terbaeekkk ~
tp parents aku akan kasi ke aku buat pinjaman tu?
lgpon aku xde pengetahuan langsung ttg pinjaman ni,,,
takot gak kot2 kalau pinjaman nie lebih dasyat dr ptptn,,,,

arrgghhhh sesape tlg laa aku ! huk8


p/s: rindu zaman budak2,,,tak perlu pikir semua stuff yg kacau bilau nie,,,, =.=" for the sake of my beloved parents, i'll survive !
lalalalalalalala ~


info for the MUSLIMS !

1. Kita diajar dalam buku biologi, buku pemakanan (kajian dan terbitan para kafir ni) bahawa kalau nak dapat vitamin B dan kalau nak tambah darah kita kena makan hati haiwan dan hati ayam. tetapi sebenarnya Nabi kita tidak menggalakkan pemakanan organ dalaman. Nak ikut kafir ke nak ikut nabi kita? Sebenarnya makan hati ayam dapat melembabkan otak kita sbb hati merupakan organ dimana semua toksin akan dikumpulkan dan dineutralkan. so kepekatan toksin adalah tinggi di hati ayam. makanlah kita toksin tersebut serta bengaplah otak kita umat Islam sebab percaya buku sains keluaran kafir ini.

2. Kita diajar dalam sains bahawa kopi tidak bagus untuk kesihatan. Namun sebenarnya kopi adalah antara minuman kegemaran Nabi kita selain susu dan madu. Cuba tengok Yahudi, mereka minum kopi, Starbuck. Profesor di UK yang Yahudi semua ada segelas kopi dit tangan mereka.

3. Kita diajar memakan kambing tinggi kolesterol, namun kambing juga adalah makanan Nabi kita. Seolah-olah buku sains ni nak merendahkan pemakanan Nabi kita. Sebenarnya daging kambing adalah daging paling kurang kolesterol.
4. Kita diajar bahawa makan McDonalds adalah bagus, namun sebenarnya McDonalds adalah makanan yang sangat tinggi MSG dan kolesterolnya dan paling banyak lemak tepu trans.

5. Para kafir ni juga menggalakkan kita minum dan makan makanan yang langsung tak berkhasiat, contohnya coke dan maggi. Coke tu sangatlah beracun, pastu sangat tidak bagus untuk kesihatan (gula tinggi, berasid, pH dalam lingkungan 3.5, ada racun tersembunyi). Dan para Melayu kita juga yang ketagih minum.

6. Untuk pengetahuan, para kafir agen dajjal ni gak mengwar-warkan kebaikan minum soya (sebab USA merupakan pengeluar soya terbesar), namun sebenarnya soya dapat melemahkan kejantanan lelaki dan mengurangkan kesuburan lelaki dan perempuan. selain itu juga soya dapat meningkatkan risiko kanser payudara, kanser ovari, kanser prostat, serta melemahkan otak dan tulang sbb dalam soya ada hormon estrogen yang sama dgn estrogen kat wanita. pastu soya ada phytic acd yang membuatkan penyerapan kalsium, magnesium dan zinc yang penting untuk badan kita terjejas.

p/s : sekadar berkongsi info :)

Saturday, August 20, 2011

LAWAK KAMPUS memang syok !

ok first of all, ak nk cakap pasal entri yg lepas,,,
yeah changes ~
changes laa sgt,,,,,
manik manik dekat sticker fon tu dah mula gugur satu demi satu,,,
oke skrg aku dah mule rase menyesal beli semue stuff yg bajet cute sementara tu,,,huhhh ~

mode: frustrated rase nk sepak terajang org

ok done dgn sume bende tu,,,
beralih ke topik selanjutnye,
LAWAK KAMPUS,,,,
kalau belek kamus dewan, sure laa xde maksud dalam kamus dewan,,,
coz LAWAK KAMPUS nie sebenarnye adelah satu judul kpd sebuah komik,,,
yeah, komik yg aku gile gilekan amat semenjak akhir akhir ini ! :)
salah satu contoh cover depan LAWAK KAMPUS...
sebelom aku bercerite ngan lebih detail lg, meh aku introduce kan korg ngan watak2 yg ade dlm nie,,,
vanness :
dye macam samseng sekolah dye laa,,,,brutal habes,,,,pastu dye antare jejake hot sekolah dye,,,antare wanita yg gilekan dye adelah xena,,

aditas :
juga samseng kt sekolah n merupakan kawan baek vanness,,,,dye nie x penah pakai proper uniform pegi sekolah,,,asyek pakai singlet jep,,,

froggy :
froggy nie budak terpandai dalam sekolah,,,cikgu2 semue suke dye,,,,kelebihan dye yg luar biase adelah dye boleh nampak bende2 ghaib,,, (hantu)

anthony :
jejake mat salleh yg gilekan xena,,,,tp xena x suke dye,,,,xena suke vanness !

si kosong :
alkisah name kosong nie adelah kerana dye selalu dapat markah kosong dalam ujian,,,

bepop :
dye amat rendah diri dengan penampilan dye,,,coz dye ade jerawat yg gile banyak kt muke dye,,, (seyes banyak, aku x tipu,,,huhu)

xena:
x cantek sangat ! buleh laa cakap buruk,,,,huhu,,,tp dye ade pengaruh besar sbb dye adelah anak guru disiplin sekolah dye,,

ami & yumi :
sepasang kembar yg cun melecun,,,

cikgu noodle :
oke name dye agak funny cket,,,,dye seorang cikgu yg amat mementingkan penampilan,,,,tp sering ditinggalkan oleh kekasih kekasih beliau,,,,kesian,,,,

ok dats all watak2 yg aku kire agak penting dalam menjayakan komik nie sebagai komik da best abad nie (buat aku jelaa,,,haha)
jom jenguk jenguk jap,
ape yg ade dalam komik nie,,,
tak kenal maka tak cinta kan :)
meh aku zoom kan besar besar,,,kasi korang nampak jelas jelas,,,





hahahahahahahahaha (aksi gelak yg x boleh berhenti)
yes, i love it all guys,,,,damn damn much,,,
watak yg ade dlm nie x laa kiut macam teletubbies, tp ia mampu buat kite gelak,,,
oh ohh ohhh pecah perut ~
wanna enjoy dis more?
go n get ur own lawak kampus laa,,,
only rm6.50 i tell u,,,,so cheap !
well, at least lebih berbaloi baloi dr beli sepaket rokok kan? ahakzz,,,,,

sayonara ~

p/s: korang boleh jugak like,,,,nie die,,,fb lawak kampus !

Wednesday, August 17, 2011

changes ~

tadaaaa ~
a new cover for my phone,,,,,heeee :)
i love it !

Monday, August 15, 2011

THE LARGEST.....


THE LARGEST....
  • amphibian
the Chinese giant salamander

  • mammal
the blue whale (33.6m)

  • animal on land
the African elephant

  • bird
North African ostrich

  • butterfly
Queen Alexandra's birdwing

  • fish
the whale shark

  • lizard
Komodo dragon

  • snake
the phyton
nampak mcm kecik kan? tp sebenarnye.....

ular nie mampu makan seekor anjing ! yeah hebat bukan ?

sehingge lah ia menjadi sebesar ini....

  • spider
Goliath bird-eating spider

  • reptile
the salt-water crocodile

Saturday, August 13, 2011

aku dapat kad raye lah !

hari nie bangon bangon jew, terus adek aku kalut goncang aku ke kanan dan ke kiri,,,
"omg ! why why????"
rupenye adek aku excited gara2 ado posmen datang hantar surat ke rumah aku,,,haha
nampak sgt jarang2 sekali posmen datang rumah aku,,,
almaklum lah kan,,,zaman teknologi skrg nie, sume bil2 pon bayar melalui internet jew,,,,
so mane ade lg posmen nk datang,,,,
zaman aku kecik2 dlu, ciap hafal lg bunyi motor pakcik posmen,,,,(kalau pakcik posmen, taklaa hafal sgt, tp kalau abg posmen, aku igt,,,hehe)
yelah kan, sbb selalu sgt pakcik posmen datang,,,
well well well, itu dulu lah,,,adek2 aku skrg agak bernasib malang,,,,berbeza dengan aku,,,
jumpe posmen pon nk kecoh2,,,haha,,,

oke alkisahnye, bukan nk cite sal posmen tu, TETAPI pasal surat yg dihantar oleh posmen tu,,,
dari sape datangnye surat tu,,,
terpampang kt depan surat tu name aku, walaupon agak confuse name itu =.="

MIRA NIK KAMAZ
mira nik kamaz? aduhai,,, name aku kah itu? anyway tq laa kepada pengirimnye yer,,,
nurul syafini sahimi ~
i love u dear,,,
sesungguhnye sudah terlalu lame diri ini x penah dapat ape2 surat,,,,,huhu,,, (xde peminat)

weettt weetttt,
nak tgk mcm mane bentuk surat tu,,,? hehe,,,
ini lah dye,,,jeng jeng jeng !
surat raye laaa,,,,haha
yeayea aku dapat surat raye,,,
baru due mnggu puase, aku dah dapat surat raye,,,,hepinyerrr >.<
korang ade? takde kan? haha
time kaseh banyak2 kt piniey yer,,,

kandungan surat nie amat bermakna bg aku laa,,
tp pokoknye, seperti biase laa, name lg hari raye kan, jd mestilaa tujuan utama dye nk mntak maaf,,,

olololo so sweet laa piniey,,,,
ciap lukis lukis lg,,,haha,,, kiut laa,,,
tp ape ape pun, point utama dye bukan yg ini, tetapi ini !
yg nie yer kawan kawan ! :p

terbaek !!!!
aduhai, kesian piniey,,,
dr form two lg mntak duit raye ngan aku, tp x penah penah jugak aku kasi,,,
maklum laa, aku pon meraih simpati duit raye dr orang,,,hehe
nanti dah keje, igt nk bg laa duit raye kt piniey SERINGGIT ! seringgit only yer,,,hehe

last but not least,
mekaceh banyak2 laa buat piniey coz sudi meluangkan mase tulis kad kreatif tu,,,
penghargaan yg amat amat banyak !

i love u, QUEEN OF DARKNESS,

:)

Sunday, August 7, 2011

pemakanan sihat di bulan ramadhan :)

ape itu pemakanan sihat??
lbey kurang mcm nie ke?
makanan segera,,,feveret org ramai kan?
oh tidak tidak ! tidak sama sekali,,,
tp macam nie yer adek2 kakak2 abang2,,,
baek utk kesihatan :)

tips2 utk sihat d bulan ramadhan :

1.Sewaktu berbuka, sebaiknya anda mengambil hidangan yang kurang berminyak dan kurang lemak.

2. Kurangkan juga makanan yang pedas-pedas, bergoreng atau berminyak. Ia boleh menyebabkan pedih ulu hati, menimbulkan masalah ketidakhadaman dan juga masalah berat badan.

3. Kunyah makanan yang dimakan secara perlahan-lahan supaya proses penghadaman anda lebih teratur.

4. Makanlah sekadar yang perlu. Bila terlebih makan, ia bakal menjejaskan sistem penghadaman anda. Akibatnya, anda akan letih lepas berbuka.

5. Lagi satu, elakkan makan berulam air. Senak perut anda nanti.

6. Selain itu, anda digalakkan bersahur. Kan sunat tu.

7. Ambillah makanan yang lambat hadam dan mengenyangkan semasa bersahur. Iaitu makanan yang mengandungi serat dan kompleks karbohidrat seperti roti, pisang, epal, anggur, kubis, kubis bunga, tomato dan brokoli.

8. Selain itu, anda perlu mengambil makanan yang mengandungi sedikit gula. Iaitu yang mampu bertahan lebih kurang 3 ke 4 jam dalam sistem penghadaman. Tujuannya supaya ia dapat mengembalikan tahap glukosa dalam badan anda.

p/s: selaen tu, jgn lupe bersenam yer,,,

selamat berpuase u ol :)

Saturday, August 6, 2011

peliknya manusia,,,,

Peliknya Manusia....

PELIK
YA, duit RM50 kelihatan begitu besar bila dibawa ke kotak derma masjid tapi begitu kecil bila kita bawa ke supermarket.

PELIK
YA, 30 minit terasa terlalu lama untuk berzikir tapi betapa pendeknya waktu itu untuk satu cerita komedi.

PELIK
YA, betapa lamanya satu jam berada di masjid tapi betapa cepatnya dua jam berlalu saat menonton wayang di pawagam.

PELIK
YA, tak sampai 30 minit dengar khutbah Jumaat dah rasa jemu tapi tak
pernah puas dengar lagu kesukaan kita walaupun dah ulang berkali-kali.

PELIK
YA, dengar iklan jualan murah dalam TV, rasa tak sabar-sabar nak pergi
beli-belah tapi dengar laungan azan tak sabar-sabar nak tukar channel
lain.

PELIK
YA, pasar malam jauh sanggup naik kereta pergi tapi masjid dekat dengan rumah rasa berat pula kaki nak melangkah pergi.

PELIK
YA, susah sungguh merangkai kata untuk dipanjatkan, saat berdoa atau
solat tapi betapa mudahnya cari bahan bersembang dengan kawan-kawan.

PELIK
YA, betapa seruan dan teriakan yang berpanjangan waktu pertandingan
bola sepak jadi kegemaran kita tapi betapa bosannya bila imam solat
Tarawih bacaannya lama dan panjang.

PELIK
YA, rasa susah
sungguh untuk habiskan al-Quran walau satu halaman tapi majalah hiburan
dan novel best-seller 100 halaman pun habis dilahap.

PELIK
YA,
ramai orang berebut paling depan untuk menonton bola atau konsert
tetapi berebut cari saf paling belakang bila solat Jumaat supaya boleh
cepat keluar.

PELIK
YA, susahnya orang mengajak menyebarkan dakwah tapi mudahnya orang menyertai dan menyebarkan gosip.

PELIK
YA, kita begitu percaya pada yang dikatakan di e-mel internet SMS, MMS
tapi kita sering mempertikaikan apa yang dikatakan al-Quran.

PELIK
YA, kita boleh mengirimkan ribuan jenaka dan surat berantai dalam e-mel
tapi bila berpesan yang berkaitan dengan ibadah sering berfikir dua
tiga kali.



Apabila bangun tidur, tanya kepada diri sendiri: "Kenapa ALLAH masih hidupkan aku pada hari ini?"

Jawapan yang dicadangkan Imam Al-Ghazali: "Kerana dosaku terlalu banyak. ALLAH masih izinkan (beri masa) aku untuk bertaubat."